Voor dieren


NB: Katten en Aromatische olien
Aromatische olien zijn schadelijk voor katten!

In tegenstelling tot mensen en veel diersoorten bezitten katten niet de enzymes die benodigd zijn om de monoterpene- en sesquiterpene bestanddelen in aromatische olien af te breken; gebruik van aromatische olien bij katten leidt daarom tot een opbouw van onafbreekbare chemische stoffen met systemische vergiftiging als uiteindelijk en onvermijdelijk gevolg. Dit geldt zowel voor applicatie op de huid/vacht (inclusief de oortjes) als voor orale inname via pipet, drinkwater, enz.

Wat verdamping betreft: de chemische bestanddelen worden opgenomen door de longen, waarna ze in de bloedstroom terechtkomen. Bij katten zal ook dit leiden tot een opbouw van deze zelfde chemische stoffen met vergiftiging als uiteindelijk gevolg.
Daarom is het noodzakelijk om bij verdamping in de buurt van katten ervoor te zorgen dat er voldoende toevoer is van verse lucht of dat het dier vrijelijk de ruimte kan verlaten opdat een concentratie van voor-katten-giftige aromatische stoffen kan worden vermeden.

Voor hydrolaten geldt het volgende: de handel in hydrolaten is niet gebonden aan dezelfde rigoreuze veiligheidsvoorschriften als de handel in aromatische olien. Van de chemische bestanddelen in hydrolaten is daarom minder bekend, maar aangezien ze derivaten van (het distillatie proces) van hetzelfde plantenmateriaal zijn, mag worden aangenomen dat deze net zo min geschikt zijn voor onze kattenvrienden als de aromatische olien zelf.


1767834 bezoekers (3772591 hits) sinds 2-8-2010
Powered by webXpress