Duizendblad blauw olie

Artikel info: Achillea millefolium
Levertijd: Voorraad


Duizendblad olie (Achillea millefolium)

Eigenschappen

- aroma: fris, zoet, 'als kamfer'
- kleur: diepblauw tot blauw-groen
- consistentie: dun
- extractie: stoomdistillatie

Toepassingen
in aromatherapie vervult Duizendblad olie een ondersteunende rol in de volgende situaties:

remt ontstekingen, beschermt tegen infecties en heelt wonden in alle delen van het lichaam
- extern: huidwonden, voorhoofdsholte ontstekingen, verkoudheden
- intern: luchtwegen, maag, darmen, urinewegen, lymfeklieren, enz.

stimuleert het lymfatisch systeem
- voorkomt de opbouw van vocht en gifstoffen
- verdrijft urinezuur in de gewrichten bij arthritis en reumatiek
- lost slijm op in de luchtwegen

ondersteunt de urinewegen
- bij incontinentie
- bij moeite of pijn met urineren

reguleert het gynecologisch systeem
- onregelmatige, voortijdige of overvloedige menstruatie met pijn, krampen en gemoedswisselingen
- overgangsstoornissen

bevordert de spijsvertering
duizendblad olie corrigeert de balans tussen gal en maagsappen:
- stimuleert een moeilijke of trage spijsvertering
- helpt bij een gebrek aan eetlust met een vol gevoel na de maaltijd

versterkt de aderwanden en stopt bloedingen
- externe en interne bloedingen
- spataderen
- aambeien

heelt en ondersteunt de huid- en spierweefsels
- ruwe, droge of slappe huid
- kloofjes en littekens (van verwondingen, operaties, acne)
- zwakke, verslapte spieren

kalmeert spasmodische samentrekkingen in de spieren en in het zenuwstelsel
a) spieren: krampen, spiertrekkingen
b) luchtwegen: spastisch, oncontroleerbaar hoesten
d) borst: pijn in de borst, hartkloppingen, hoge bloeddruk
c) darmen: koliek en pijn

geest en gemoedstoestand
duizendblad olie harmoniseert het hele spectrum van emoties en gemoedstoestanden:
- de aromatische olie van duizendblad voert ons terug naar onszelf en is vooral heilzaam als we ons in een periode van verandering bevinden waarin de weg vooruit tijdelijk niet zo helder is, zoals bij een verandering van baan of woonplaats, bij een langdurig afscheid of een overlijdens gebeurtenis, bij een niewe ontmoeting en als we voor een keuze staan met belangrijke gevolgen;
ook bij overgevoeligheid waardoor we soms tijdelijk niet meer weten wat van onszelf is en, tenslotte, bij stress en woede en al die andere gevoelens die ons wegvoeren uit onszelf

Dosering en Applicatie
- verdamper
- huid: maximaal 5 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 5% van de olie)
- bad: 5 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)

Contra-indicatie en waarschuwing
- huid: kan bij overdosis huidirritatie veroorzaken
- vermijd bij zwangerschap
- niet gebruiken bij borstvoeding

Diversen
- de olie van duizendbladkruid is geschikt voor alle constitutionele types
- goed te combineren met aromatische olie van o.a. bergamot, cajeput, cederhout atlas, citroen, cypres, elemi, grapefruit, jeneverbes, kamille, laurierblad, lavendel, neroli, oregano, rozemarijn, vetiver, ylang-ylang, zwarte peper

Het Duizendblad en de I Ching
Het duizendblad kruid bestaat uit een aantal lange stengels. Elke stengel heeft een harde buitenkant en is hol van binnen. Door deze eigenschap werd het kruid in de oudheid al gezien als een symbool voor de twee tegengestelde krachten in de natuur: Water en Vuur, Koude en Warmte, Rust en Beweging, Innerlijk en Uiterlijk, Leegte en Volheid, Vrouw en Man. Deze aan elkaar tegengestelde en met elkaar samenwerkende krachten werden in de Chinese Cosmologie aangeduid als Yin (water, koude, rust, innerlijk) en Yang (vuur, warmte, beweging en uiterlijk). De tegenstelling van Yin en Yang creeert een spanningsveld en een voedingsbodem voor de dynamische evolutie van het leven, van het inter-galactische niveau tot het niveau van de kleinste organismen. De beschrijving van deze krachten werd in het eerste millennium voor onze jaartelling vastgelegd in de 'I Ching', 'Het Boek Der Veranderingen' door priesters en filosofen in China. De stengel van het duizendbladkruid met zijn harde, stevige buitenkant (yang) en zijn holle, zachte binnenkant (yin) werd het symbool voor het samenspel van Yin en Yang, de oerkrachten van het Leven. Yang wordt gesymboliseerd door een lange ononderbroken lijn, terwijl Yin wordt afgebeeld als een holle, of onderbroken lijn. Samen vormen ze een voortdurend bewegende eenheid die op zoek is naar Balans, Harmonie.

- deze krachten zijn eeuwig tegenovergesteld aan elkaar maar ook kan de een niet bestaan zonder de ander: ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zoals man en vrouw.
- ze ondersteunen elkaar en tegelijkertijd nemen ze van elkaar, zoals rust alleen kan ontstaan na beweging en beweging weer voortkomt uit rust.
- ze gaan in elkaar over, zoals de nacht in de dag en de dag weer in de nacht: ze veranderen in elkaar in een constant vloeiende beweging.

De krachten in de Natuur bewegen zich in een dynamisch samenspel. Hun gelijkwaardige tegenstrijdigheid leidt tot een onophoudelijke stroom van gebeurtenissen, waarin verandering de enige constante is. Alles wordt zo een deel van het grote Proces, dat continu in beweging is en altijd weer verandert. Zo boven, zo beneden; Zo binnen, zo buiten: Deze zelfde krachten zijn ook werkzaam in ons, mensen: het leven van ieder van ons verloopt in een constante stroom van veranderingen. Deze stroom en de veranderingen die hierin plaatsvinden worden bepaald door de eigenschappen en de bewegingsphase van Yin en Yang. Willekeur bestaat niet in dit samenspel. Keuzes echter wel. Het gaat erom om de juiste keuze te maken en op die manier de balans en harmonie in ons leven te vinden.
In de I Ching wordt op nauwgezette wijze beschreven hoe de gebeurtenissen in ons leven beinvloedt worden door deze oerkrachten in de Natuur. Inzicht in deze invloeden kan ons helpen om de juiste keuzes te maken, de keuzes die tot de grootst mogelijke harmonie en voorspoed in ons leven leiden.
In tempels en kloosters in Chinese gemeenschappen werd (en wordt nog steeds) de I Ching geraadpleegd om beter te begrijpen hoe onze huidige omstandigheden zijn ontstaan en welke de beste beslissing is in elke gegeven situatie. Het raadplegen van de I Ching gebeurt sinds mensenheugnis met behulp van gedroogde stengels van het duizendbladkruid. Na het stellen van de vraag wordt een koker met 49 stengels geschud en leeggeworpen over de grond of op een tafelblad. De positie waarin ze terechtkomen is geen willekeurige positie: ze vormen een patroon van ononderbroken lijnen (yang) en onderbroken lijnen (yin). Het beeld dat hieruit ontstaat is een directe afspiegeling van het samenspel der krachten die hebben geleid tot de huidige situatie. Hieruit kan vervolgens worden gelezen welke krachten meespelen in de verdere ontwikkeling van deze situatie, en welke weg het best gevolgd kan worden om tot een zo gunstig mogelijk resultaat in de toekomst te komen.

Uit het voorgaande blijkt dat drieduizend jaar geleden al het duizendbladkruid werd gezien als een toonaangevend middel om balans, rust en vrede te scheppen in ons dagelijkse leven. Ook is nu duidelijk dat de werking van het duizendblad kruid zich afspeelt op het diepste niveau van ons lichaam en onze geest.



copyright: Airdancer CV.
tekst en beschrijving samengesteld door Luc Verheijden in samenwerking met het team van Airdancer.

1806073 bezoekers (3836901 hits) sinds 2-8-2010
Powered by webXpress