Cisteroos olie (zonneroos olie)

Artikel info: Cistus ladaniferus
Levertijd: Voorraad


Cisteroos olie (Cistus ladaniferus)
synoniem: Zonneroos, Labdanum (voor verschil tussen Cisteroos en Labdanum, zie "Diversen")

Eigenschappen
- aroma: intens, zoet, warm, kruidig, bloemig, droog
- kleur: donkergeel tot amberkleurig
- consistentie: dik
- extractie: voor nadere uitleg: zie "Diversen"
1) cisteroos olie/zonneroos olie: stoomdistillatie uit de bladeren en twijgen
2) labdanum olie: stoomdistillatie uit de hars (gom)

Toepassingen
in aromatherapie vervult Cisteroos olie een ondersteunende rol in de volgende situaties:

geest en zenuwstelsel
- bij gevoelens van kou en verlaten-zijn
- bij gevoelens van verdriet en rouw
- voor iemand die 'dichtgeklapt' is en zich teruggetrokken heeft in isolement
- bij shock en traumatische ervaringen, vooral als deze geleid hebben tot een staat van emotionele bevriezing
- geeft rust en kalmte
- schept ruimte voor meditatie en (zelf)reflectie
- voor als we ons verdwaald voelen en de weg terug naar huis willen vinden

luchtwegen
helpt bij luchtweginfecties en bij het losmaken van slijm:
- griep en verkoudheid met koorts, hoesten met wit of doorzichtig slijm en pijn over het hele lichaam
- astma en bronchitis
- voorhoofdsholte ontstekingen
(cisteroos olie heeft verwarmende eigenschappen en wordt daarom bij voorkeur gebruikt bij luchtwegaandoeningen die optreden in de winter of in een koud of regenachtig klimaat: de koorts gaat gepaard met rillingen en gevoelens van kou)

huid
huidinfecties van allerlei aard:
- acne, eczeem, psoriasis
- geinfecteerde wonden en zweren (ook voor chronische, langzaam-helende wonden)
- huidirritaties
- vette huid
- oudere, verslapte huid
- rimpels, kloofjes en gebarsten huid

lymfatisch systeem
helpt bij de verwijdering van gifstoffen uit het lichaam:
- gezwollen lymfe klieren
(cisteroos olie is heel geschikt als toevoeging aan een massage olie bij lymfatische drainage behandelingen)

pijn in het onderlichaam
- pijn en ongemak in de buik, vaak met een gevoel van kou
(kou in de buik kan leiden tot stagnatie van het voedsel in de darmen; kou kan ook een obstructie veroorzaken in het gynecologisch systeem met als gevolg pijn en krampen voor en tijdens de maandelijkse cyclus)

desinfecterend
- reinigt en zuivert de lucht in een ruimte

Dosering en Applicatie
1) verdamper

2) huid
a - cisteroos: maximaal 4 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 4% van de olie)
b - labdanum: maximaal 8 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 8% van de olie)

3) bad
a - cisteroos: 4 druppels in een bad, vermengd met een emulgator
b - labdanum: 8 druppels in een bad, vermengd met een emulgator

Contra-indicatie en waarschuwing
- huid: een te hoge dosis kan bij sommigen huidirritaties teweegbrengen
- vermijd tijdens zwangerschap

Diversen
- cisteroos olie en labdanum olie worden al eeuwenlang gebruikt voor hun medicinale kwaliteiten
- Valerius Cordus geeft een beschrijving in zijn opus, de Dispensatorium Noricum, 1543
- in de Klassieke Oudheid stonden ze bijzonder hoog aangeschreven en bezaten ze kostbare handelswaarde
- in de 14de eeuw BC werden ze door de Phoeniciers over het hele Middellandse Zeegebied verhandeld van Gadez (Cadiz) tot Libanon
- ze werden niet alleen gebruikt om hun geneeskrachtige eigenschappen, maar ook als wierook tijdens godsdienstige rituelen
- ze waren een belangrijk ingredient bij het balsemen van overleden hoogwaardigheidsbekleders, met name de Pharaos

- de cisteroos komt voornamelijk voor in het Middellandse Zeegebied: Spanje, Portugal, Frankrijk, Griekenland, Cyprus, Noord Afrika
- labdanum olie is een bijzonder complexe olie met meer dan 300 verschillende chemische bestanddelen
- in de parfum industrie dient hij als vervanging voor 'ambergris', het dierlijke muskus, en fungeert hij als fixatief: hij verankert andere, meer vluchtige geuren in een parfum
- beiden worden veel gebruikt in de cosmetica industrie bij de bereiding van zeep, cremes en lotions
- er wordt onderzoek gedaan naar de uitwerking van deze olien bij auto-immuun ziektes
- ze zijn goed te combineren met aromatische olie van o.a. bergamot, cypress, den, eucalyptus, helichrysum, kamille, koriander, lavendel, mirre, patchouli, ravensara, salie, sandelhout, sinaasappel, vetivert, wierook

- de Engelse benaming 'Rock Rose' doet vermoeden dat het hier gaat om dezelfde plant waaruit ook de Bach Remedie 'Rock Rose' wordt gedistilleerd; de Bach Remedie wordt echter uit een andere plant gedistilleerd: de Helianthemum nummularium (BR #26, Rock Rose)


Bereidingswijzen en Verschillen
De benaming 'cisteroos' (zonneroos) en 'labdanum' worden vaak door elkaar gebruikt; cisteroos olie en labdanum olie zijn echter niet hetzelfde: ze worden allebei op een andere manier bereid en het resultaat is dan ook verschillend:

1.
labdanum olie:
- bladeren en twijgen worden gekookt in water
- hierdoor worden de harsachtige materialen gescheiden van het plantenmateriaal
- dit levert een ruwe hars (gom)
- vervolgens wordt de ruwe hars gedistilleerd
- dit levert de labdanum olie
- deze is donkerder van kleur en minder zoet dan cisteroos olie
- hij wordt meer gebruikt in de parfum industrie

2.
cisteroos olie
- bladeren en twijgen worden gedistilleerd
- dit levert de cisteroos olie

3.
concrete en absolue
- bladeren en twijgen worden eerst in een oplosmiddel geplaatst (bv. hexaan)
- als het materiaal voldoende is opgelost, wordt het oplosmiddel verwijderd door verdamping
- het residue wordt vervolgens verschillende malen in vers oplosmiddel gewassen om de ongewenste of onbruikbare bestanddelen eruit te wassen
- vervolgens wordt het oplosmiddel verwijderd door verdamping
- wat overblijft is een geconcentreerd extract
- dit extract is eerst nog vloeibaar, maar stolt tijdens de eropvolgende afkoelingsperiode
- het stolsel wordt "concrete" genoemd
- het bestaat gedeeltelijk uit was
- de concrete wordt met alcohol gewassen om de was te verwijderen
- tenslotte wordt de alcohol eruit gedistilleerd
- wat overblijft is de "absolue"
- deze is groen-achtig en heeft een meer kruidig, medicinaal aroma

en om de zaak nog ingewikkelder te maken:
- een kunsthars wordt verkregen door alcohol extractie van de ruwe hars


copyright: Airdancer CV.
tekst en beschrijving samengesteld door Luc Verheijden in samenwerking met het team van Airdancer.


1568400 bezoekers (3425311 hits) sinds 2-8-2010
Powered by webXpress